top of page

Restoratif DiÅŸ Tedavisi

DiÅŸ çürükleri diÅŸ sert dokuları olan mine, dentin ve sementte  daha çok koyu veya opak (beyaz) renklenmelerle birlikte görülen boÅŸluklardır. Ağızda bulunan bakteriler gıda maddelerinin ağızda kalan artıklarından kendi ihtiyaçları olan besin kaynaklarını elde etmek için asit salgılarlar. Bu asitler, diÅŸ minesinin zayıflamasına ve sonuçta da diÅŸ çürüÄŸünün baÅŸlamasına neden olmaktadırlar.

 

Restoratif diÅŸ tedavileri diÅŸlerin daha çok mine ve dentin kısımlarını ilgilendiren operatif tedavilerdir. Bu tedavilerde diÅŸin çürük veya diÄŸer nedenlerle harap olmuÅŸ kısımları temizlenip uzaklaÅŸtırıldıktan sonra geriye kalan canlı ve saÄŸlam diÅŸ dokusu üzerine doÄŸal diÅŸin yapısını taklit edecek ÅŸekilde dolgu maddeleri ile restore edilerek iÅŸlem bitirilir.

Estetik Dolgu Tedavileri

​

Kompozit dolgular diÅŸe direkt uygulanabilen, diÅŸten minimum madde kaybına yol açan, diÅŸ renginde estetik dolgulardır. Özellikle ön bölgedeki kırık diÅŸlerin tedavisinde kullanılır.

​

Üstün estetik özelliklerinin dışında kompozit dolgular, amalgam dolguların aksine diÅŸe kimyasal olarak tutunurlar, böylelikle tutuculuk saÄŸlamak için saÄŸlıklı diÅŸ dokusundan madde kaldırılmaya gerek duyulmaz. Ayrıca amalgam dolgular metal olduklarından genleÅŸmeleriyle diÅŸte çatlaklara sebep olabilir, diÅŸin zayıflamasına yol açabilir.

Ä°ndirekt dolgular (inlay ve onlay) ise üstün estetik özelliklere sahip, oldukça dayanıklı ve hassas adaptasyonu olan laboratuar ortamında hazırlanan dolgulardır. ÇoÄŸunlukla porselenden veya kompozitten yapılırlar. Genellikle direkt olarak uygulanamayan derin çürüklerin diÅŸ eti hattına kadar ulaÅŸmış, çok fazla miktarda diÅŸ dokusunun kaybedildiÄŸi durumlarda veya kanal tedavisi görmüÅŸ diÅŸlerde uygulanır. Çürük, eski dolgu veya kırık parça diÅŸten uzaklaÅŸtırıldıktan sonra diÅŸ ölçü alımına uygun hale getirilir, ölçü laboratuara gönderilir. Elde edilen model üzerinde dolgu hazırlanır. Bir sonraki seansta dolgu diÅŸe yapıştırılır.

​

Her ne kadar çok az miktarda da olsa kompozit dolgular sertleÅŸme sırasında bir miktar büzülür, bu hem bitiÅŸiÄŸindeki diÅŸle kontağını bozar hem de kenar sızıntısına sebebiyet verebilir. Ä°nlay ve onlayler laboratuar ortamında, ağızdaki kısıtlayıcı faktörler olmadan, hazırlandığından diÅŸ ve diÅŸ eti ile mükemmel uyumda olurlar ve komÅŸu diÅŸle tam bir kontak saÄŸlarlar. Böylece sekonder çürüklerin oluÅŸma ihtimali en aza indirilir.

​

Kompozit dolgularda zamanla aşınma ve kenar renklenmeleri mümkünken, porselen dolgularda böyle bir ÅŸey söz konusu deÄŸildir. SertliÄŸi diÅŸin mine dokusuna çok yakın olduÄŸundan diÄŸer porselenler gibi temas ettiÄŸi diÅŸleri aşındırmaz.

bottom of page